Вчера България емитира на външните пазари  в размер от 1,5 млрд.

...
Вчера България емитира на външните пазари  в размер от 1,5 млрд.
Коментари Харесай

Росица Велкова: България постигна най-голямото инвеститорско търсене за единичен транш на външните пазари откакто е емитент

Вчера България емитира на външните пазари  в размер от 1,5 милиарда евро.

Постигнахме най-голямото инвеститорско търсене за индивидуален транш на външните пазари “ – това заяви министърът на финансите Росица Велкова на брифинг през днешния ден в МФ.

Тя заключи, че записването на емисията е достигнало до 7,300 милиарда евро от 248 вложителя. Освен това страната ни реализира и най-голямото понижение на в началото избрания спред на върховен дълг на страните от Централна и Източна Европа за 2023 година „ Тръгнахме от спред по отношение на усреднения сауп от 250 базисни точки и успяхме да свалим спреда по отношение на усреднения суап до 215 базисни точки. Постигнатата рентабилност е 4,78 %. Годишният лихвен ваучър на емисията е 4,5 % “ – добави още финансовият министър.

Най-голямо количество от книжата получиха вложители от Северна Америка – 26 %, следвани от Обединеното кралство и Ирландия – 23 %, други страни от Европа 16 %, Германия, Австрия и Швейцария 15 %, Централна и Източна Европа – 11 % и други 9 %.  Разпределението по типове вложители демонстрира водеща роля на фондовете за ръководство на активи, които придобиха  59 % от емисията, следвани от  банки – 24 %, хедж фондове – 6 %, пенсионни фондове – 6 %, държавни организации – 4 % и други вложители 1 %.

Според министър Велкова, значима роля за сполучливото развиване на трансакцията беше обновяването на наличната документите от последното излизане на интернационалните пазари през септември 2022 г., което стана в съкратени периоди, и включването на така наречен Формат 144 А, който дава достъп до институционалните вложители в Съединени американски щати, които на процедура съставляват на най-широката инвеститорска база.

Окончателният размер на поръчките, след свиването на спреда, възлезе на 6,6 млрд. евро, което съставлява презаписване от повече от 4,4 пъти и е най-голямото инвеститорско търсене досега за индивидуален транш от Република България на външните пазари – анонсира Велкова.

Емисията е рамките на наредбите на Закон за обществените финанси и на Удължителния закон за бюджет 2022 година, като главно ще се употребява за рефинансирането на дълга, който е в размер на към 3 милиарда лв. и падежира на 26 март 2023 година

Министър Велкова заяви, че решение за последващо излизане на интернационалните пазари ще се вземе откакто Народното събрание гласоподава бюджета за 2023 година, в който ще се дефинира какъв ще е дефицитът за годината, а това от своя страна ще обоснове нуждата на дългово финансиране.

„ За триумфа на емисията способства и фактът, че България към този момент е прочут емитент, заради това този път не правихме роуд-шоу, защото излизахме неотдавна през септември месец 2022 година на интернационалните пазари и използвахме прозорец, който сега има на пазара “ – разяснява финансовият министър.

Емисията е част от средносрочната световна стратегия за издаване на дълг на интернационалните финансови пазари на стойност 12 милиарда евро, а консултанти са BNP Paribas, Citi, JPMorgan и UniCredit. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР